2015-09-08 Spanien / Menorca / Mahon se bildarkivet

Vi är sedan några veckor på Menorca och just nu i staden Mahon. Vi har gått runt nästan hela ön och badat i många härliga vikar och laguner med turkosblått vatten. I Mahon dessa dagar är det La Fiesta och det är en helt sjuk begivenhet, jag ska strax berätta.

Man vet ju att Spanien har tjurfäktning och tillfällen när man kastar tomater på varann och tjurar som släpps ut på gator som i La Tomatina i Bunol, La Fiesta är nåt åt det hållet.. I dagarna tre firar man nu, måndag tisdag och onsdag och butikerna stängs tom matbutikerna, vissa butiker sätter även upp playwood-skivor/träskivor framför butiksfönstren. Jan frågade varför de gjorde så, till en spanjor, och fick till svar att pga att folk är så fulla, urinerar och är allmänt oaktsamma, är det billigare att anlita hantverkare för att förebygga, än att köpa nya fönster osv efteråt. Vi har försökt läsa oss till vad som ska ske, dessa dagar, men inte blivit speciellt kloka. De ska i alla fall drickas mycket, verkar vara en nationaldryck -Pomada och det säljs överallt, det smakar som gin och tonic.

På måndag dag, var vi upp i centrum och kollade, då höll man på att lägga sand på flera gator, mycket sand, pga vad som skulle hända på kvällen.

Vi gick upp i god tid på kvällen för att hitta en bra plats att stå på, återigen hur mycket folk som helst i alla åldrar. När vi väntat jättelänge efter utsatt tid kommer dom, ryttarna på sina stora svarta och eller vita hästar, ryttarna -jättesnyggt klädda och hästarna vackra och välskötta. Ryttarna kom i en lång rad och de skulle få hästarna att ställa sig på bakbenen eller ännu bättre gå på bakbenen, så att människorna ska kunna klappa hästarna på hjärtat!!!!!

Absolut inga staket någonstans, hästar, barnfamiljer, fulla ungdomar, gamla och unga i en enda röra, runt dessa stora djur. Hade aldrig fungerat hemma. Vid sidan om fanns sjukvårdare och bår och ambulans om något skulle hända. Detta på gick säkert 1 timma och folk var som galna, ju högre ryttaren fick sin häst att stegra desto högre applåder.

Innan hästarna kom, när vi stod och väntade, kom GIGANSTISKA dockor, (människor inuti) de var nog en 5-6 m höga, lite scary faktiskt, vi har försökt få fram varför, men inte lyckats förstå vad någon förklarat ännu.

Ikväll gick vi upp till centrum igen för det skulle vara hästkapplöpning mitt i stan!! Massor av folk kantade den låånga gatan mitt i stan -och halmbalar var utplacerade vid varje lyktstolpe (om någon skulle rida in i). Massa poliser, ambulans och TV var på plats. Så börjar poliserna tuta att folk ska hålla sig till sidorna och två av dessa svarta jättehästar med ryttare kommer i högsta fart. Man stod så nära att man kunde nuddat dem. Sen släppte man på två och två och två som tävlade mot varann genom att galoppera gatan fram –utan ett enda skydd på sidorna. Så galet tyckte vi båda.

Alldeles innan kvällens happening med hästkapplöpning, började det åska, blixtra och regna ordentligt.. lite synd för det skulle vara lite mer grejor senare, men vi valde att rusa till båten.

Vi har ju inte haft något regn att tala om sedan vi seglade iväg den 13 maj, så vi har ingen rutin på att stänga fönstren i båten -det var rätt blött därinne när vi kom hem.

Skepp och galopp

Ni måste titta på bilderna vi tagit från La Fiestan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *