Resan till medelhavet

För 5 år sedan satt vi, vid köksbordet, tillsammans med våra 4 barn Petra, Victor, Jacob och Victoria -när Jan plötsligt säger att “jag vill ta tjänstledigt ett halvår och segla.. “.

Fram kommer ett kollegieblock, där Jan skissar upp en 5-års plan, som vi alla tittar förundrat på..

Vi läser det Jan skissar upp, att vi först ska träna och göra några långseglingar, sälja vår nuvarande båt, Necesse (som Jan själv har byggt), köpa en ny, mer för oss anpassad båt, för att lämna Göteborg den 17 maj 2015.

Allt detta skissar Jan ned, vid köksbordet, och vi andra tänker att -det kommer aldrig ske…

Nu sitter vi Jan och jag, här, i ett hus som är upp och ned, det ligger båtsaker och diverse saker överallt -vi kommer “dra den 13 maj, kl 19.00 för ett halvårs segling till Medelhavet.

Det senaste året har vi, eller rättare sagt Jan gjort en rejäl facelift på vår nygamla båt Vilja. Targabåge, solceller, ny elektronik, radar, motorrenovering och ny plotter mm. Mer om detta finns att läsa under “båten”.

Häromdagen när vi röjde i huset, som vi kommer att ha uthyrt under vår ledighet, -kom Jan till mig med ett papper. Det var det papperet han skrev, för 5 år sedan vid köksbordet, han hade hittat det nu, när han städade i sina papper. Vi andra hade glömt det för längesedan.

Allt händer i snabb takt..

Nu är avmastning bokad i Travemunde i slutet av maj, och masttransport till Port St Louis, då vi bestämt oss för att ta kanalerna genom Europa ner till Medelhavet. Man kan inte ha masten på när man går genom kanalerna pga av alla broar. Efter påmastning kommer vi troligen gå en bit utefter kusten, alltså franska Rivieran, därefter gå ner mot Korsika och Sardininen, efter det södra Italien och ner mot Messina sundet. Här rundar vi Italiens klack och går mot Joniska havet och genom Korintkanalen för att komma till vår vinterhamn Basimakopouloi Shipyard på Peloponnisos i Grekland.

Planen

Vi har planerat att segla fram till november och sedan lägga båten i Grekland för att komma tillbaka nästa sommar.