2015-08-31 Menorca viken Illa d´en Colom på boj

Nu har vi varit på Menorca i drygt en vecka, vi passade på att hyra bil för att få se ön även innifrån (3 dagar), kul. Jan fick köra, vi har inte åkt bil sedan 13 maj i år, men det gick bra, en liten Renaualt Megane med AC, tack och lov. Vi körde runt och kollade in potentiella vikar och gamla stenhögar som tydligen var stort här, samt mycket annat.

Vi har legat hela veckan i den stora Marinan i Mahon, vid 2 olika pontonhamnar. Den ena kostade 63 E/natt, då fick man el, vatten och kunde kasta skräp, samt en painriche varje morgon. Den andra kostade 42 E/natt och där fanns bara möjlighet att kasta skräp –samt painriche varje morgon.

Vi lämnade dessa pontoner efter en vecka och gick utmed kusten och i morse tillbaka till Mahon för att bunkra (handla mat). -Gissa vad som hände då?

Vi fick inte lägga till vid pontonerna, för att ta dingen in och köpa mat, vi fick inte lägga till vid tappstationen (trots att vi tankat diesel för stora pengar) för att springa över en väg och köpa lite mat. Det finns alltså ingenstans för oss att ”parkera/lägga till” för att kunna köpa mat i HELA MAHON, gissa om vi var frustrerade. Vi ringde marinan vi legat vid, i en vecka, och frågade om vi kunde få lägga till 1 – 2 tim för att kunna köpa mat, men NEJ ”den tjänsten hade de inte” … Jan ringde upp efter jag ringt och var riktigt irriterad, men svaret var fortfarande NEJ.

Tillslut hoppade jag av båten i farten, vi tappstationen, och körde Jan omkring i bukten medan jag sprang de 50 m över en väg till en liten butik och provianterade så gott det gick. Ensam. När jag hoppar av båten vid tappstationen, står killen som sagt nej, till att vi skulle få ligga en kort stund, medan jag handlar (det var förresten ingen annan som skulle tanka och det fanns gott om plats) och tittar på… Jag är hungrig, trött och jättearg på hela Mahon nu, så jag säger till killen, Thank you for nothing!! Medan jag går med arga steg mot butiken –jag hör honom svara något och Thank you for nothing… När jag kommer in i butiken möts jag av två jättetrevliga kvinnor som hjälper mig att hitta det jag behöver. När jag kommer tillbaka till tappstationen står han med ryggen mot mig, och Jan kommer upp med båten i en bredsladd 0och jag hoppar på i farten med 3 kassar mat. Det var nog en syn..

Det är värre än centrum i Göteborg –när man ska parkera, -här finns inte en chans att spontanparkera -i denna, en av världens största naturhamnar, utan att betala för ett helt dygn.

Efter detta går vi iaf till en jättefin naturhamn och vi läser i våra pilots att det finns bojar utstta –för att man vill skydda botten. Toppen tycker vi och hittar en ledig boj, känns gott att ligga säkert över natten, -vad händer då?? Jodå det kommer en marina kille från ingenstans i en båt och frågar oss om vi ska stanna över natten, jo säger Jan, ok det kostar 29 E/natt här svara killen… Allt kostar verkligen pengar och det känns inte roligt, det förtar en hel del. Givetvis visste vi att det skulle kosta men …

Jag sade nyss till Jan att jag är glad att vi tar hem båten, för det kommer inte bli bättre nästa år och framåt i tiden. Nu har det förvisso varit högsäsong här och den är tack och lov över imorgon den 1 sept och då kommer priserna sjunka lite, har vi fått veta. Vi var ju på väg mot östra Medelhavet och där ska priserna vara mer humana, men det får vi får ta det ett annat år.

Menorca är i alla fall en fantastisk ö, här finns så mycket att se och det är vackert grönt på ön i kontrast till blå laguner med turkosblått vatten. Havet mäter 29,2 grader, luften 30-35 grader.

Eftersom vi lagt om rutten har vi gott om tid, och ska vara på Mallorca och Palma först den 14 september, då Jans syster Karin mönstrar på och ska vara med oss några veckor, det ska bli skoj, så vi tar det lugnt nu. Sen ska vi ta oss över till Spanien och spanska kusten och Barcelona –där min dotter Victoria, svärsonen Adde och Louie kommer. Gissa om jag väntar på det??

Skepp och boj

1 svar på ”2015-08-31 Menorca viken Illa d´en Colom på boj

  1. Synd att det är så trångt och fullt med båtar i Medelhavet. Men bra att veta.
    Hoppas ni får några riktigt härliga dagar innan ni avslutar årets seglats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *