2015-07-13 Valenc

Oj tiden går fort, idag är det 2 månader sedan vi lämnade Långedrag och Göteborg.

13 maj till 13 juli

Det känns som några veckor bara, vi summerade lite förut och vi har sovit på nya ställen nästan varje natt, givetvis har vi haft vilodagar, det måste man -i större städer vill man ju gärna lägga lite extra tid, för besök på berömda byggnader -och det har vi nog gjort på de flesta ställen.

Nu närmar sig dock Medelhavet och mastningen med stormsteg, vi går nu sista delen av vår kanalfärd och är just nu på Le Rhone. Vi har två dagar kvar till Port Napoleon och där väntar vår mast, tyvärr verkar det som “Mistralen” är på gång in, och vi fick känna av henne lite i eftermiddags. (Mistralen är mycket vind som kommer norrifrån och kan ställa till ordentlig förödelse) Imorgon måste vi kolla noga om vi kan gå, -Mistralen kommer akterifrån för oss, och då kan det bli mycket svårt lägga till samt att slussa. Vi träffar människor hela tiden på vår resa och nästan alla har intressanta saker att berätta om Mistralen och det ena och det andra.

Mycket är annorlunda i detta land Frankrike. Att läsa en meny och få hjälp att förstå den -omöjligt. Ikväll firar man nationaldagen som är imorgon, (vi har lyckats träffa in samtliga nationaldagar i hela Europa känns det som) och på marinans restaurang serverades bara en specialmeny, och för oss och andra som bara ville äta lite, fanns några få alternativ. Vi tog ett som verkade bra enligt servitrisen (som var en jättesöt ung tjej som inte kunde ett ord engelska), gissa vad som kommer in??? En glasburk med hela små fiskar -orensade och friterade … vi ser liknande simma runt båten hela dagarna… jag trodde 100 procent att det var ett skämt. och tittade på tjejen för att se hennes min, men hon såg helt vanlig ut i ansiktet. -Ska man äta det där frågade jag, på teckenspråk?? -Jaa sade hon, och Jan började äta och tyckte det var gott!! han stoppade in de hela fiskarna i munnen och bet av vid huvudet -alla huvuden låg sedan i en liten hög vid sidan av. Servitrisen fick hämta menyn igen och vi beställde en sallad med halvrå tonfisk, den skulle vara halvrå enligt tjejen!!

Vi kommer precis från Lyon som är en otrolig stad med ca 400 000 innevånare -den känns som ett världsstad. Olika stora kontor och byggnader i ultramodern design. De har även en jättekyrka högst upp i stan, Basilika of Notre Dame de Foruviere, byggd 1872-1884,  inte att förväxla med kryddan basilika. Vi har ju sett ett antal domer/kyrkor under dessa veckor men denna är i särklass den mest påkostade och utsmyckade. Vi gick hela vägen upp, det var låångt och varmt jag lovar.

Därefter gick vi tillbaka ned i gamla stan -det finns precis hur många restauranger som helst. Vi valde tillslut en och Jan som pratat om grodlår, beställde detta -inte jag. När de kom in var det massa vitlök och persilja och smör i och mycket ben, Jan fick plocka ben hela tiden, han tyckte det var väl pilligt. Det blir nog inga fler sådana beställningar, jag smakade -kanske ett kryddmått. Usch tycker det är läskigt att tänka grodor på tallriken.

Nu är klockan sent och vi har varit uppe sedan 06.00 imorse.

Skepp och godnatt

 

 

 

3 svar på ”2015-07-13 Valenc

 1. Hej.
  Vi har precis kommit hem från en 3 veckors bilsemester i Italien och Kroatien.
  Var också fint.30-37 gr o sol i luften och 27 gr i vattnet.Tältade därnere och bodde på Gasthof på upp o nervägen.Nu ska vi ut med båten härhemma.börjar bli lite värme här nu.
  När vi kom till Danmark och bodde vid Aarhus såg vi på Marine Traffic att Isabela,Jarsek och Margareta,Skyvalker,Klaes o Anna hade kommit o låg vid Grenå på sin Kryssarklubbs eskader till Helgoland.Så vi tog bilen och åkte och hälsade på dom på kvällen.Var uppskattat.
  Väntar med spänning varje dag på era reseberättelser.
  Jättekul att läsa.
  Ha de fortsatt bra på er resa.
  Hälsningar från Sirius.Arne o Pia.

  Så kul att läsa era brev o se bilder.

  • Vad härligt att ni haft en så skön semester oxå. Kul att ni överraskade på deras eskader. Positiva överraskningar är extra kul. Vi fick besök fr Sverige häromdagen. Massa kramar från oss båda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *