2015-07-18 Port Napoleon -nu snackar vi myggor i världsklass..

Jisses vilka myggor och i mängder.. Någon nämnde att denna marinan ligger vid ett stort gammalt träsk och vi har även läst det i en av våra böcker, men ingen berättade att de var jättestora ettriga och sticker igenom kläderna!! Vid 20.00 tiden kommer de och då är det inne i båten med samtliga myggnät på som gäller!!

Vi anlände iaf hit till Port St Napoleon, i torsdags kväll och det var fantastiskt att slussa sista slussen, vi vet inte exakt hur många, men närmare 185 st slussar, har vi nog gjort  -tror vi, så vi känner oss ganska nöjda med slussandet över tid. Vi vill dock inte ha det ogjort, det har gett oss mycket nya kunskaper, erfarenheter och upplevelser samt att vi har sett massor.

Det var som sagt en otrolig känsla att gå ut i Medelhavet, en helt annan vind och en helt annan lukt. När vi gick från sista slussen till marinan stod vi bara och njöt, havet var turkos och vindarna underbara. Dessutom att se segelbåtar igen, känsla… På kanalerna går pråmar, kanalbåtar av varierande slag och motorbåtar och så givetvis segelbåtar med masten liggande på däck eller som vi där masten transporterats. Vi kände oss lite vingklippta utan mast, ungefär som en människa utan ben -nää det var kanske fel uttryckt, men ni förstår säkert vad jag menar.

Igår kl 14.30 var tiden vi fått för mastning. Det är en stor marina och de lyfter båtar i och ur och mastar av och på -hela tiden. (Tack och lov är myggorna någon annanstans på dagen, de kommer fram vid 20.00)  Hela dagen höll Jan och jag på och förberedde allt som skulle vara klart till mastkranen kom -samtidigt som här är VARMT som i en masugn. Mastningen gick bra och idag har vi alla Petra, Niklas, Jan och jag jobbat på att få de sista klart.

Petra och Niklas kom igår, trevligt -och de har varit till ovärderlig hjälp, och nu ser det ser ut som vi kan kasta loss för Medelhavet imorgon. Vi vill alla BADA.

Vi gick alltså genom slussarna och Europa på 44 dagar, i ganska lagom takt. (fördelat på ca 37 olika städer eller ligeplatser). Vad som gjorde att vi ev ville komma fram snabbare var den extrema värmen -som jag skrivit innan, var det ganska tufft några veckor. From den 13 maj till den 18 juli har vi gått 1 403 nautiska mil, av dessa stod kanalerna för ca 1 100 sjömil. Om det är någon som vill veta exakt vilka kanaler och floder vi gått -inga problem hör bara av er. Vi har också ganska mycket information om denna marinan Port Napoleon.

Några av er har frågat om vi kan tipsa om franskan, så det gör jag här. (jag har själv hittat det någonstans)

Sluss                 Eclusé

Uppslussning    Montant

Nedslussning    Avalant

Nöjesbåt          Bateau de plasir

Pråm                Peniche

Diselolja           Gazolin

När man ropar upp en sluss säger man;

Ecluse och så slussens namn, ici Suedois och så båtens namn Montanat =uppslussning eller Avalant=nedslussning.

Merci    tack

Bonjour   hallo

-Hur länge stoppar vi här?

kom buyn de tom om sa-ret ee-see

-Jag förstår inte.

Zhe no kom pron pa-

-Could you repet that.

Poo-ree yey voo rey pey tey

citat Jan “det enda fransmännen har emot sig är språket”.

Nu ska vi sova,

Skepp och mast

 

3 svar på ”2015-07-18 Port Napoleon -nu snackar vi myggor i världsklass..

  1. Hej! Så skönt det låter med masten på och att ni äntligen får bada o havet!! ?
    Hälsningar från Jonas och Charlotte snart framme på ön Murter utanför Zadar. Vi ska oxå bada, här är 39,5 grader i skuggan …

  2. Kram o hej från mej!
    Jag har börjat att längta efter att träffas i september! Vi får höras och göra en liten planering. Johanna hänger med o vi tänkte flyga efter födelsedagen. Vad säger ni om den 20.e september? Palma eller….???
    Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *