2005-08-05 Calvi Korsika kung Carl Gustav och drottning Silvia

…ju närmare vi kom St Tropez, -ju mindre blev vår båt, vi är bara obetydligt större än yatcharnas följebåtar här. Båtarna har personal som springer omkring med walk i talkies, i luften kretsar helikoptrar –värsta James Bond känsla. Jag tog rätt många kort på en båt och då sade Jan, att det är kanske bäst att sluta med det, om det är någon kändis eller något, så de inte kommer och tar vår kamera, -som vi vore ”värsta” paparazzi fotografer.

Vi bestämde oss iaf för att inte gå in i St Tropez utan gick 10 min “längre in” i viken och till hamnen och staden Port Grimaud, där vi läst att det ska se ut som i Venedig. Nedan information om staden, hittade jag på nätet -den är absolut värt ett besök.

”KANALSTADEN PORT GRIMAUD Port  Grimaud – en nybyggd stad Längst inne i St Tropez-bukten ligger den lilla hamnstaden Port Grimaud, känd som Frankrikes eget Venedig och en av landets mest besökta turistattraktioner. Staden, som skapades på 1960-talet av Francois Spoerrey på träskmark vid floden Giscle, är helt bilfri och här kan de boende ha båten parkerad vid sin egen terrass. Husen är omkring 2500 till antalet och de är byggda sida vid sida i gammal provencialsk stil och färgsatta i vackra färger. Det är meningen att staden skall påminna om ett fiskeläger. Över kanalerna går små pittoreska broar som länkar samman öarna med varandra. I Port Grimaud finns bland annat två torg, affärer, restauranger, kaféer, postkontor och en egen kyrka och varje vecka även en marknad.”

Efter 1 natt i Port Grimaud var vindarna äntligen gynnsamma för vår överfart till Korsika. Ca 110 sjömil som tog 21 timmar varav 4 timmars bra segling, resten gick vi för motor.

Jag är så imponerad av vår motor, som den fått jobba, sedan vi lämnade Långedrag den 13 maj, tänk alla kanaler genom hela Europa… inte ett enda problem, peppar peppar.

Vi har tagit jättefina bilder från natten, detta var min första nattsegling. Vi körde 2 timmarspass, så den ene kunde vila sig medan den andra körde. När jag styrde, mitt pass på kvällen, var det helt tomt inget land någonstans – inga båtar, bara blått hav och blå himmel, det var otroligt – även natten när det var fullmåne, månen lyste upp havet och det var som en upplyst aveny framför båten, –men de häftigaste av allt, var UBÅTEN, som plötsligt dök upp ca 10 m från båten, plötsligt kommer den upp och den hade en fena och blåste ut vatten, det var ingen ubåt utan två valar, vi tror säkert 10 m/styck. Vilken upplevelse. Se gärna vårt bildarkiv, vi lyckades faktiskt ta några kort, -det hann vi dock inte, med delfinerna och svärdfisken.

Våra nyfunna svenska vänner Ulla och Peter, som vi träffade i början av vår resa, på kanalerna, kom också hit igår. Jätteroligt att stämma av varandras erfarenheter från dessa veckor, de är på väg till Grekland, medan vi är på väg till Mallorca och Menorca så småningom. De ska också vara bort ca 6 månader.

Vi har, som ingen vet än, gjort en stor förändring i vår ursprungliga planering, vi kommer inte segla till Grekland och inte låta båten ligga kvar i Medelhavet –utan vi kommer segla till Balaearerna/Spanien sen tillbaka till Frankrike och därifrån transportera båten hem på lastbil.

Allt är i alla fall bra med oss, och vi njuter av Medelhavets sol och värme, havstemperaturen ligger mellan 26 – 28 grader och i luften är det mellan 34 -38 grader i skuggan och på natten går det ner till runt 28 -30 grader, vindarna är ungefär som en hår blås på högsta läge, jättesköna.

OBS ikväll när vi granskade bilder vi tagit och som vi ska lägga ut såg vi att vi tagit kort på kungaparet. På vägen in till St Tropez häromdagen kom en svensk jättefin båt och som svensk brukar man heja på varann, det gjorde inte denna båten. Jan sade att det kunde varit Prins Carl Philip -för han de hade hus här i området. Döm om vår förvåning när vi ikväll ser att det är kungaparet som är ute kör och det är kungen som kör, titta gärna på våra bilder. Lite häftigt ändå..

Skepp och blått.

 

 

4 svar på ”2005-08-05 Calvi Korsika kung Carl Gustav och drottning Silvia

 1. Tack för vykort. Känner igen mycket du skriver om även om vi inte sett Frankrike till sjöss. Du skriver så bra och beskrivande bilder.
  Äntligen har vi lite gott väder här hemma så man trivs utomhus.
  Det var en stor förändring i rutten. Vad kommer det sig?

  • Hej, vad skönt att ni fått lite bättre väder därhemma.
   Anledningen till att vi vill ta hem båten är att vi inte kommer använda den så mycket om den ligger i Medelhavet de närmaste åren, det är huvudanledningen. Hälsa gärna tjejgänget när ni träffas, fråga gärna om de vet och känner till vår blogg?
   Kramar från Korsikanska kusten Eva och Jan

  • Hej, vad skönt att ni fått lite bättre väder därhemma.
   Anledningen till att vi vill ta hem båten är att vi inte kommer använda den så mycket om den ligger i Medelhavet de närmaste åren, det är huvudanledningen. Hälsa gärna tjejgänget när ni träffas, fråga gärna om de vet och känner till vår blogg?
   Kramar från Korsikanska kusten Eva och Jan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *